Skip to content
Façade avant boulevard Leopold II 215

Het Huis

Het huis werd gebouwd door architect Jean-Baptiste Dewin in 1904, in volle Art Nouveau periode, bij het grote publiek in hoofdzaak gekend dankzij zijn voornaamste vertegenwoordiger Victor Horta. Dewin pikt in op de geometrische tendens van de Art Nouveau, die een periode binnen de evolutie in het Brusselse wonen beslaat. Hij herneemt de eclectische traditie van de eengezinswoning, puurt deze uit en geometriseert ze, om zich zo van elk overbodig detail of verwijzing naar het verleden te ontdoen. Bewonder vooral de gevel met zijn mozaïeken, de traphal en de verschillende glasramen.

Chambres d'hôtes 215 Boulevard Léopold II à Bruxelles

Vitrail Jean-Baptiste Dewin - Chambres d'hôtes Léopold II à Bruxelles

Jean-Baptiste Dewin - Chambres d'hôtes Léopold II à Bruxelles

Vitraux Jean-Baptiste Dewin - Chambres d'hôtes Léopold II à Bruxelles

De Architect

Jean-Baptiste Dewin (1873-1948) maakt deel uit van de tweede generatie Art Nouveau architecten, wiens werk meer geometrisch van inslag is. Deze tendens, in gang getrokken door Paul Hankar, breekt daarbij met de Art Nouveau van Horta, waar de krullende vormen eerder op de natuur zijn geïnspireerd. Dewin gebruikt overvloedig witte baksteen, mozaïek en sgraffito.
Beïnvloed door Hankar en de Wiener Secession, zal het werk van Dewin na 1920 evolueren naar Art Déco. Grote namen in de Art Déco stroming en het Brusselse Modernisme zoals Louis-Herman de Koninck, Jean-Jules Eggericx, Jacques Obozinski en François Van Meulecom begonnen hun carrière bij Dewin, als jonge stagiairs.
Gedurende zijn carrière legde hij zich toe op "ziekenhuisarchitectuur", echter zonder ooit de realisatie van burgerhuizen op te geven